(Last Updated On: 14|05|20)

Μπορεί μια ασθένεια να αλλάξει τον τρόπο ενός αθλήματος; Ο κορονοϊός απέδειξε πως μπορεί. Η πανδημία «χτύπησε» όλο τον κόσμο, σταματώντας τα πάντα στον αθλητισμό για παραπάνω από δύο μήνες. Σιγά σιγά το ποδόσφαιρο επιστρέφει στην κανονικότητα, αλλά με τη σέντρα να είναι διαφορετική από άλλες φορές.

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η Σουηδία. Πριν από μερικές μέρες, η σκανδιναβική χώρα βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης αναφορικά με τον τρόπο που έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό και στο ποδόσφαιρο.

Οι παίκτες και οι προπονητές στο πρωτάθλημα δεν θα κάνουν τεστ για τον κορονοϊό πριν από τις προπονήσεις και πριν από τους αγώνες, καθώς έτσι ορίζει το πρωτόκολλο για την επανέναρξη του αθλήματος.

Η μόνη οδηγία προφύλαξης που έχει δοθεί είναι το να μείνουν στο σπίτι τους αν έχουν συμπτώματα, και ο κάθε ποδοσφαιριστής/προπονητής, κάθε πρωί, θα συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση πως είναι καλά στην υγεία του και θα τη στέλνει με e-mail στην ομάδα του, το αργότερο δύο ώρες πριν από την προπόνηση ή τον αγώνα.

Χωρίς τάκλιν στην Αγγλία

Αυτά γίνονται μόνο στη Σουηδία, αφού στις άλλες χώρες βλέπουν πιο σοβαρά την πανδημία. Στην Αγγλία το πρωτόκολλο υγιεινής το οποίο πρέπει να ακολουθήσουν οι ομάδες, οι παίκτες και οι προπονητές της Premier League, απαγορεύει τα τάκλιν στις προπονήσεις, απολύμανση σε σημαιάκια του κόρνερ, μπάλες, κώνους, επιφάνειες των γηπέδων, ενώ τα τεστ για τον κορονοϊό θα διεξάγονται δις κάθε βδομάδα και πριν από κάθε προπόνηση άπαντες θα θερμομετρούνται. Επίσης, απαγορεύεται οι παίκτες να μπαίνουν μαζί στο ίδιο όχημα από και προς την προπόνηση.

Ντους στο σπίτι στη Γερμανία

Το γερμανικό πρωτάθλημα επιστρέφει στη δράση το προσεχές Σαββατοκύριακο. Για να γίνει όμως αυτό, υπάρχει αυστηρό πρωτόκολλο υγιεινής που αναγκάζει τους ποδοσφαιριστές να κάνουν ντους στο σπίτι, ενώ παίρνουν να φάνε τα γεύματα που τους δίνει η ομάδα στην οικία τους. Στην προπόνηση οι παίκτες προσέχουν πολύ και δεν υπάρχουν επαφές και τάκλιν, ενώ βρίσκονται σε ειδικά ξενοδοχεία πριν τη πρώτη σέντρα στη Bundesliga.

Όχι σε όλα στη Λατινική Αμερική

Στη Λατινική Αμερική αποφάσισαν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα που περιλαμβάνει ακόμα και το φτύσιμο. Οι ομάδες που αγωνίζονται στα Copa Libertadores και Copa Sudamericana πήραν ένα πρωτόκολλο υγιεινής με πάρα πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Οι νέοι κανονισμοί με βάση την πανδημία COVID-19 έγιναν γνωστοί από την συνομοσπονδία (CONMEBOL): 

Θα υπάρχει ιατρικό αρχείο ελέγχου παικτών και αξιωματούχων.

Υποχρεωτικό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σύμφωνα με εκείνο που καθορίζεται στο πρωτόκολλο των γιατρών.

Η CONMEBOL μπορεί να ζητήσει επιπλέον δοκιμές τεστ για COVID-19 πριν τους αγώνες ή κατά τη διάρκεια περιόδων προπόνησης.

Οι παίκτες και οι αξιωματούχοι που αρνούνται να λάβουν ένα τεστ COVID-19 δεν θα αγωνίζονται.

Απαγόρευση στους παίκτες και τους αξιωματούχους να φτύνουν και να φυσούν τη μύτη τους στον αγωνιστικό χώρο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του αγώνα.

Απαγόρευση στους παίκτες και τους αξιωματούχους να φιλούν την μπάλα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα.

Αυτά δεν είναι τα μοναδικά, αφού υπάρχουν και άλλοι κανόνες υγιεινής που είναι:

Υποχρέωση των ποδοσφαιριστών και των αξιωματούχων να υποβάλλονται σε ελέγχους θερμομέτρησης πριν από το παιχνίδι.

Υποχρέωση για παίκτες και αξιωματούχους να χρησιμοποιούν μεμονωμένα μπουκάλια νερό ή ισοτονικά ποτά.

Απαγόρευση ανταλλαγής/διανομής μπλουζών ή οποιουδήποτε άλλου μέρους του ιματισμού τους με αντίπαλους ή συμπαίκτες ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για παίκτες και αξιωματούχους (και οι αναπληρωματικοί στον πάγκο).

Απαγόρευση στην ανταλλαγή σημαιών ή δώρων μεταξύ των δύο αρχηγών των ομάδων.

Σε περίπτωση που είναι ενεργοποιημένη η μίνι συνέντευξη και η συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μάσκα ή ασπίδα προσώπου.

Όσοι δεν συμμορφωθούν με αυτούς τους κανονισμούς, το πρόστιμο είναι 200 δολάρια τη φορά.

Υπενθυμίζουμε πως ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Νοτίου Αμερικής, Αλεχάντρο Ντομίνγκεζ, ήταν κατηγορηματικός πως τα Copa Libertadores και Copa Sudamericana θα ολοκληρωθούν και πρέπει να διασφαλιστεί η διέλευση μεταξύ των 10 χωρών.

 1,499 total views,  4 views today

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ