(Last Updated On: 24|09|18)

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποδεικνύει γι ακόμη μια φορά πως βρίσκεται στο πλευρό του Αθλητισμού, σε όλα τα νησιά περιοχής ευθύνης της.

Σε συνδιοργάνωση με τον ΣΕΓΑΣ (ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου), τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τον Δήμο Κω (ΔΟΠΑΒΣ), το Σαββατοκύριακο 20 – 21 Οκτωβρίου 2018 θα πραγματοποιηθούν στην Κω οι 30οί Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου, με τη συμμετοχή σαράντα (40) και πλέον σωματείων, με τμήματα στίβου από τα νησιά του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου και με πάνω από πεντακόσιους (500) αθλητές, αθλήτριες, συνοδούς, γονείς και φιλάθλους.

Οι συγκεκριμένοι αγώνες είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στην Ικαρία, νησί που ανήκει στην Ένωση Αθλητικών Σωματείων Χίου – Σάμου μιας και το 2018 ήταν η σειρά της συγκεκριμένης Ένωσης να διοργανώσει τους αγώνες.

Όμως δεν υπήρξε ενδιαφέρον να γίνει έγκαιρα η ανακατασκευή του υφιστάμενου σταδίου στη νησί από τη πολιτεία και τις τοπικές αρχές, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία του ΣΕΓΑΣ και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής να αναθέσουν τη διεξαγωγή των αγώνων στην ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου.

Οι φετινοί αγώνες έχουν κάτι το ξεχωριστό, σε σχέση με τους προηγούμενους αγώνες, αφού αποφασίστηκε να γιορταστεί η ‘Επέτειος’ των 30 χρόνων ζωής του θεσμού.

Για τη συγκεκριμένη διοργάνωση και με αφορμή την επέτειο, έχουν προσκληθεί στο νησί του Ιπποκράτη αθλητές και αθλήτριες των οποίων το όνομά γράφτηκε με έντονα γράμματα στο βιβλίο της αθλητικής ιστορίας της χώρας μας και ξεκίνησαν τα πρώτα τους αγωνιστικά βήματα από το θεσμό αυτών των αγώνων, καθώς και πολιτικές προσωπικότητες που συνέβαλαν καθοριστικά στη θεσμοθέτησή τους.

Επιπλέον, οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου με απόφαση της Ομοσπονδίας αφιερώνονται στη μνήμη της Χριστίνας Κωνσταντίνου, τέως προέδρου του «Α.Σ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ο ΚΩΟΣ» και πρωταθλήτριας στο αγώνισμα της σφαιροβολίας, που χάθηκε τόσο πρόωρα.

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου των 30 χρόνων ζωής του θεσμού, θα λειτουργήσει και έκθεση σε παρακείμενο με το στάδιο χώρο, στο αθλητικό Πολύκεντρο, με αναμνηστικά εκθέματα από όλους τους αγώνες που έχουν πραγματοποιηθεί, από τον 1ο αγώνα στην Λέσβο, 1986 μέχρι και τον 29ο αγώνα, στη Μύκονο.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 το απόγευμα μέχρι το βράδυ και θα συνεχιστεί την Κυριακή τ’ απόγευμα μέχρι το βράδυ.

Οι αγώνες στίβου που διοργανώνονται στο νησί του Ιπποκράτη έχει στόχο,  προσελκύσει ένα πλήθος παιδιών από τα νησιά της Δωδεκανήσου των Κυκλάδων & του Βορείου Αιγαίου.

Αποτελεί μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού φέρνοντας κοντά πάνω από 300 παιδιά μοιράζοντας εμπειρίες, γνωριμίες, λύπες και χαρές.

Οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες διεξήχθησαν για πρώτη φορά το 1927 στη Μυτιλήνη.

Το 1986 το τότε Υπουργείο Αιγαίου, σημερινό Υπουργείο Ναυτιλίας – Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και ο ΣΕΓΑΣ αναγνωρίζοντας την έλλειψη κινήτρων στη νησιώτικη νεολαία, αναβίωσαν τους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες στίβου και τους κατέταξαν στους κυρίαρχους στόχους της ετήσιας δραστηριότητάς τους.

Από το 1986 μέχρι σήμερα, οι αγώνες διεξάγονται κάθε χρόνο κυκλικά  σε μία από τις τέσσερις  Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. του Αιγαίου πελάγους: Λέσβου – Λήμνου, Χίου – Σάμου – Ικαρίας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, έτσι ώστε κάθε χρόνο να διεξάγονται σε διαφορετική Ε.Α.Σ. και αν είναι δυνατόν σε διαφορετικό νησί.

Στο χρονικό διάστημα αυτό ο χώρος του Αιγαιοπελαγίτικου συμπλέγματος, με αρχικό κίνητρο τους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες στίβου,  ανέδειξε στην πορεία ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές. Επίσης διπλασίασαν τον αριθμό σωματείων και αθλητών, οι οποίοι μάλιστα διακρίνονταν μαζικά στα πανελλήνια πρωταθλήματα και στελεχώνουν τις εθνικές ομάδες όλων των κατηγοριών.

Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα αυτών των αγώνων είναι ότι έγιναν αιτία να δημιουργούνται στο νησί που διεξάγονται κάθε χρόνο, άριστες αθλητικές εγκαταστάσεις (νέα σύγχρονα στάδια ή ανακατασκευή, συντήρηση και εξοπλισμός των παλαιών) που βοηθούν την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού και αποτελούν πόλο έλξης για τη νεολαία των νησιών του Αιγαίου.

 715 total views,  4 views today

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ